Hvad er en a-kasse?

Hvad er en a-kasse? Vil du gerne vide hvad en a-kasse er? Mange har sikkert fortalt dig, at du skal melde dig ind i en a-kasse. Det er det fornuftige, at gøre, hvis du pludselig mister dit job. Men hvis du gerne vil vide mere om, hvad en a-kasse er, så er du kommet til det rette sted. Vi skal nok sørge for, at du er klædt godt på til, at vælge den a-kasse, der er rigtig for dig.

A-kasse er en forkortelse for arbejdsløshedkasse. Ved at melde sig ind i en a-kasse, optjener du retten til dagpenge, som står til rådighed for dig, hvis du pludselig mister dit arbejde. A-kassers formål er at forsikre dig mod arbejdsløshed og samtidig hjælpe dig tilbage på arbejdsmarkedet. Med deres tilbud af kurser og personlig rådgivning, sørger de for, at du står bedst muligt stillet til, at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

I løbet af den her artikel skulle du gerne få en forståelse for hvad en a-kasse er og hvordan den fungerer. Du får også en forståelse for hvorfor du skal være medlem, hvad det koster og så vil vi forsøge at guide dig godt videre, så du kan vælge den a-kasse, der er rigtig for dig. Hvad der er rigtigt for dig, er selvfølgelig svært for os at vurdere, men vi kan vise dig hvad der er af muligheder, så du kan træffe det bedst mulige valg.

Her er nogle af de a-kasser, vi anbefaler:

A-kasse

468

KR. / PER MÅNED

Fagforening

 • Åben for: Alle
 • Lønsikring

Udemærket

Udemærket

 • Lønsikring op til 49.600 kroner om måneden
 • Åben for selvstændige
 • Socialrådgivere til rådighed
 • Lønsikring op til 49.600 kroner om måneden
 • Åben for selvstændige
 • Socialrådgivere til rådighed

A-kasse

487

KR. / PER MÅNED

Fagforening

69

KR. / PER MÅNED

 • Åben for: Alle
 • Lønsikring

Fremragende

Fremragende

 • Fair A-kasse anbefaler
 • Danmarks billigste samlede løsning på fagforening og a-kasse
 • Gratis for studerende
 • Fair A-kasse anbefaler
 • Danmarks billigste samlede løsning på fagforening og a-kasse
 • Gratis for studerende

A-kasse

490

KR. / PER MÅNED

Fagforening

 • Åben for: Alle
 • Lønsikring

Udemærket

Udemærket

 • Gratis online kurser
 • Tilbyder lønsikring
 • Gratis workshops og foredrag
 • Gratis online kurser
 • Tilbyder lønsikring
 • Gratis workshops og foredrag

A-kasse

467

KR. / PER MÅNED

Fagforening

 • Åben for: Alle
 • Lønsikring

Fremragende

Fremragende

 • Fokus på akademikere
 • Tæt samarbejde med erhvervslivet
 • Erfaring indenfor startups
 • Fokus på akademikere
 • Tæt samarbejde med erhvervslivet
 • Erfaring indenfor startups

A-kasse

514

KR. / PER MÅNED

Fagforening

71

KR. / PER MÅNED

 • Åben for: Alle
 • Lønsikring

Udemærket

Udemærket

 • Ases Jobguide som podcast
 • Forsikringer med fordelagtige vilkår og priser
 • Lønsikring uden jobcenter
 • Ases Jobguide som podcast
 • Forsikringer med fordelagtige vilkår og priser
 • Lønsikring uden jobcenter

Se alle a-kasser her!

Hvad er en a-kasse og hvorfor skal jeg være medlem af en a-kasse?

I Danmark har vi a-kasser som et alternativ til kontanthjælp. Udover at kontanthjælp har en lavere sats – du får altså færre penge udbetalt – kan det også medføre store konsekvenser for din privatøkonomi. Du kan fx ikke modtage kontanthjælp, hvis du har en formue, der overstiger 100.000 kroner. Med formue menes der ikke kun, hvad der står på din bankkonto. Alt, hvad du ejer tæller i princippet med som formue. Ting som bolig og bil tæller også med. Hvis man har en formue, der overstiger 100.000 kroner, menes man altså ikke nødvendigt trængede, og kan derfor heller ikke modtage kontanthjælp.

Du skal være medlem af en a-kasse af samme grund til, du skal have en indboforsikring. Indboforsikringen dækker dig mod tyveri, hvis du skulle være så uheldig, at være udsat for indbrud. Tilsvarende, skal du være medlem af en a-kasse, ikke fordi du tror, du mister dit arbejde, men fordi det er fornuftigt, at være klar, hvis det skulle ske.

Der er mange grunde til, at det er fornuftigt at være medlem af en a-kasse. A-kasser hjælper dig økonomisk i tilfælde af, du mister dit arbejde. Her vil du modtage dagpenge, som kan holde din økonomi kørende indtil, du vender tilbage på arbejdsmarkedet. Derudover er a-kassers opgave ikke kun at udbetale dagpenge. Deres opgave er også, at gøre dig attraktiv på jobmarkedet. A-kasser kender din branche og ved hvad arbejdsgiverne leder efter. De vil derfor – gennem personlig rådgivning og sparring – sørge for, at du bliver klædt ordentlig på, når du skal ud at møde din kommende arbejdsgiver.

Hvad er en a-kasse og hvilke typer a-kasser findes der?

Normalt opdeler man a-kasser i to kategorier. De fagspecifikke a-kasser og de tværfaglige. De fagspecifkke a-kasser specialiserer sig i det fag, du er en del af og er altså eksperter i den branche, du er en del af og det er der de har deres primære fokus. Det er dog vigtigt at huske, at de fagspecifikke a-kasser, som regel er dyrere end de tværfaglige. De tværfaglige a-kasser kan sagtens være bekendte med dit fagområde, selvom de ikke har et specifikt fagområde, som deres fokus. Fordelen ved en tværfaglig a-kasse er, at den som regel er billigere end den fagspecifikke, og at du samtidig kvalificerer dig til dagpenge med de samme satser.

Derunder, er der mange forskellige a-kasser på det Danske a-kassemarked. Der er nemlig 21 danske a-kasser, der er medlem af brancheorganisationen Danske A-kasser. Danske A-kasser er en brancheforening for både fagligt afgrænsede, men også tværfaglige a-kasser i Danmark. Du kan finde listen over de danske a-kasser på Danske A-kassers hjemmeside.

Hvad er forskellen på en a-kasse og en fagforening?

A-kasser og fagforening er to forskellige ting, selvom de ofte bliver bliver kædet sammen. De fleste a-kasser tilbyder også fagforening, men det er noget man skal tilkøbe, som ikke er standard ved indmelding i a-kasse.

A-kasser er dem, der agerer sikkerhedsnet den dag, du mister dit arbejde. De står klar med dagpenge, så din økonomi ikke ramler sammen under dig, den dag det uheldige skulle ske. Deres opgave er at få dig i job igen. Derfor tilbyder de personlig rådgivning og sparring, samt – i mange tilfælde – kontakt til det arbejdsmarked, du prøver på at være en del af.

Fagforeninger er for dig, der er i arbejde. De kan agere bindeled mellem dig og din arbejdsgiver. Fagforeninger forstår sig på din branche og vil forhandle for dig, hvis du fx modtager for lidt i løn eller har opdaget uoverensstemmelser i din kontrakt. De vil også føre sager mod din arbejdsgiver på dine vegne, så du ikke står med det ansvar selv. Fagforeninger består af jurister, advokater og sagsbehandlere, der med erfaring i din branche ved, hvad de skal gøre, når der er problemer på din arbejdsplads.

Hvor mange er medlem af en a-kasse i Danmark?

Denmark

I Danmark betaler 2.151.651 månedlig kontigent i en a-kasse. Kontingentet er det, der gør dig medlem af en a-kasse. Tallet er opgjort af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering og er fra februar 2021. Ud af de 2.151.651 danskere er 2.136.229 af dem fuldtidsansatte og 15.422 af dem deltidsansatte. Der er altså flest fuldtidsansatte, der er medlem af en a-kasse i Danmark.

Hvis du er deltidsansat, betyder det ikke, at du skal undlade at lade dig indmelde i en a-kasse. Snarere tværtimod. Hvis du er medlem af a-kasse, som deltidsansat, kvalificerer du dig nemlig til 60 procent af satsen for dagpenge til fuldtidsansatte. Der er altså mange penge, at hente der.

Hvis du vil vide mere om medlemstallene og se specifikt hvordan din branche er repræsenteret, så tjek dette dokument fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, hvor du kan blive klogere på danmarksbilledet for a-kasser.

Hvad er en a-kasse og hvad koster det at være medlem af en a-kasse?

Typisk koster et medlemskab hos en a-kasse i omegnen af 400-500 kroner. Prisen varierer fra a-kasse til a-kasse, men det er, den pris man kan forvente hos de fleste a-kasser. Prisen for medlemskab varierer dog også hvis du er deltidsansat – altså arbejder mindre end 30 timer om måneden. I så fald vil kontingentet være lavere. Samtidig betyder det også, at satsen for dagpenge kun består af 60 procent af det fulde beløb, du kan forvente som fuldtidsansat.

Når du kigger efter a-kasser, skal du dog huske, at prisen ikke er alt. Du skal også kigge på, hvad den specifikke a-kasse tilbyder. Det kan jo være ligemeget, at du finder en billig a-kasse, hvis ikke den kan hjælpe dig tilbage på arbejdsmarkedet. Det ville også være ærgerligt, at vælge den billigste a-kasse og så stå og få mindre i dagpenge, hvis du ender i den uheldige situation, hvor du står uden arbejde. Ingen håber på at miste sit arbejde, men nogengange kan det betale sig, at håbe på det bedste, men forberede sig på det værste.

Husk du kan få fradrag for kontingentet

Du skal huske, at du kan få fradrag for kontingentet i din a-kasse. I Danmark er skattereglerne sådan strikket sammen, at du kan få fradrag for det fulde medlemskontingent i en a-kasse. Prisen du betaler får du derfor betalt tilbage i løbet igennem dine fradrag. A-kasserne indberetter automatisk til SKAT, hvor meget deres medlemmer betaler. Men det gør de i slutningen af året. Du vil derfor kun få fradragene på månedlig basis, hvis du selv indberetter. Hvis du selv indberetter prisen for medlemskab hos din a-kasse i din forskudsopgørelse, vil du få fradrag på din betaling hver måned.

Fagforeninger derimod, har nogle lidt andre fradragsregler. I 2021 ligger fradrag for fagforeninger sådan, at du kan få fradrag på op til 6.000 kroner af det kontingent, du betaler for, at være medlem. Også her skal du huske, at indberette beløbet i din forskudsopgørelse, hvis du ønsker fradragene fordelt udover hele året. Til forskel for én gang i slutningen af året. Beløbet på kontingentet skal indberettes i felt 458 i din forskudsopgørelse.

Du kan læse mere om fradrag for a-kasse og fagforening på SKATS hjemmeside.

Hvilken a-kasse skal jeg vælge?

Når nu du skal vælge en a-kasse er der mange ting, du kan kigge efter. Pris, faggruppe, tværfaglig eller fagligt afgrænset. Der er nemlig flere ting, der særskiller a-kasser og vi mener, det er vigtigt, at kende ens a-kasse grundigt, inden man indmelder sig. Derfor kan du benytte Fair A-kasses hjemmeside til at navigere rundt i de forskellige a-kasser. Så du kan sørge for, at du vælger den helt rigtige!

Hvis du vil læse om de forskellige danske a-kasser kan læse om dem her.

Hvis du gerne vil se de a-kasser vi samarbejder med, så kan du se dem her.