De danske A-Kasser i 2021

Det danske a-kasse system er sat i verden for at sikre dig, hvis du bliver arbejdsløs. Der vil du modtage en fast ydelse hver måned – også kaldet dagpenge – der kan holde din økonomi kørende, indtil du finder et arbejde. I Danmark findes der 21 medlemmer af Danske A-kasser, som er en brancheorganisation for 21 statsanerkendte arbejdsløshedskasser i Danmark. De repræsenterer over 2,1 millioner medlemmer. At finde Danmarks billigste a-kasse kan gøres nemt med Fair A-kasse. Vi sammenligner nogle af Danmarks bedste a-kasser og finder den billigste til dig.

Find alt det du skal vide om det danske a-kasse system på vores side. Vi kommer med relevant viden, når du skal vælge a-kasse. Vælg den billigste, vælg den bedste. Det er fuldstændig op til dig. Det vigtigste er, at du er medlem af en a-kasse. Vores hjemmeside sammenligner nogle af de største a-kasser i Danmark. Det kan forhåbentlig give dig et godt fundament til at finde den a-kasse, der passer til dig og dine behov.

Her hos Fair A-kasse mener vi, at det skal være nemt at finde den bedste a-kasse – til en fair pris. Derfor sammenligner vi en række af landets største a-kasser, så du kan finde den rigtige. Tværfaglige a-kasser er det rigtige valg for rigtig mange mennesker. De har nemlig høje medlemstal og ressourcer nok til, at tage sig af dig og dine behov.

Danske A-Kasser → Dan dig et overblik over de forskellige A-Kasser i danmark

[adservice-comparison-feed feed=fairakasse-dk]

Sådan funger danske a-kasser

I Danmark kan alle, der er fyldt 18 år blive medlem af en a-kasse. Man kan melde sig ind i en a-kasse, hvis man er mellem 18 år og to år under pensionsalderen. Man kan komme uden om 18-års reglen, hvis man har gennemført en erhversuddannelse af mindst 18 måneders varighed.

A-kasserne er en del af dagpengesystemet, som I danmark er en frivillig forsikringsordning for lønmodtagere og selvstændige. Dagpenges formål er at sikre en vis indkomst, hvis man ender op som arbejdsløs. Dagpenge systemet bliver i Danmark administreret af statanderkendte arbejdsløshedskasser – også kaldt a-kasser. De er lovmæssigt forpligtet til at forsikre deres medlemmer økonomisk i tilfælde af ledighed. A-kasse systemer som det danske, findes eller kun i Sverige og Finland.

Det er friviligt og ikke et krav at være medlem af en a-kasse. Man skal derfor selv lade sig indmelde i en a-kasse. Tjek nogle af de største a-kasser i Danmark og meld dig ind i dag. I Danmark er ca. 2,2 millioner mennesker medlem af en a-kasse. Det varer til 75 procent af den danske arbejdsstyrke.

Normalt optjener man retten til dagpenge efter man har været medlem af en a-kasse i mindst 12 måneder og opfylder et indkomstkrav. Du kan læse mere om indkomstkravet her. Hvis man får dagpenge er der en række krav, du skal opfylde for at beholde retten til dem. Man skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet og være aktiv jobsøgende. Du må derfor ikke sige nej til tilbud om arbejde, hvis det bliver dig tilbudt. Man er også forpligtet til løbende at møde op til samtaler med a-kassen og jobcentret.

Hvor mange danske a-kasser findes der?

Der findes 22 danske a-kasser. Hvert med deres eget fokusområde. Danske a-kasser er enten tværfaglige a-kasser eller fagspecifikke a-kasser. Hver ting har deres fordel, men generelt set, er de tværfaglige a-kasser de billigste og er åbne for alle. Hvis du går ind på vores side der hedder Find A-kasse, kan du se en liste over alle de danske a-kasser, som vi samarbejder med. Hvis du klikker på en af a-kasserne bliver du taget direkte ind på a-kassens hjemmeside, hvorefter du kan lære mere om den enkelte a-kasse.

A-kassernes brancheorganisation

Danske A-kasser er navnet på den danske brancheorganisation for a-kasser i Danmark. Den varetager de danske a-kassers interesser og repræsenter danske a-kasser overfor politiske og administrative myndigheder. Det vil sige at de indgår i en direkte dialog med politikerne for at forbedre vilkårene for a-kasserne og forbedre det danske a-kasse system.

Danske A-kasser udbyder også efteruddannelse til medarbejdere i a-kasser og agerer bindeled mellem de danske a-kasser. På deres hjemmeside skriver de, at de arbejder “for at sikre et dagpengesystem med ydelser, rettigheder og regler, der gør det attraktivt at forsikre sig mod arbejdsløshed.”

Arbejdsløshedsforsikringen er en afgørende del af den danske arbejdsmarkedsmodel. Muligheden for dagpenge under uforskyldt ledighed understøtter et fleksibelt arbejdsmarked. Derfor arbejder Danske A-kasser for at sikre et dagpengesystem med ydelser, rettigheder og regler, der gør det attraktivt at forsikre sig mod arbejdsløshed.

Danske A-kasser

Hvilke danske a-kasser findes der?

Danske a-kasser
Akademikernes A-kasse
Arbejdsløshedskassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog
A-kassen Ase
A-kassen Frie
A-kassen LH
Børne- og Ungdomspædagogernes Landsdækkende Arbejdsløshedskasse
CA A-kasse
Det Faglige Hus – A-kasse
Din Faglige A-kasse (FAK)
Din Sundhedsfaglige A-kasse
Faglig Fælles A-kasse
FOAs A-kasse
Funktionærernes og Tjenestemændenes Fælles-Arbejdsløshedskasse
Fødevareforbundet NNFs Arbejdsløshedskasse
HK/Danmarks A-kasse
Kristelig A-kasse
Lærernes a-kasse
Magistrenes Arbejdsløshedskasse
Metalarbejdernes Arbejdsløshedskasse
Min A-kasse
Socialpædagogernes Landsdækkende Arbejdsløshedskasse
Teknikernes Arbejdsløshedskasse

Hvorfor skal man være medlem af en a-kasse?

Du skal være medlem af en a-kasse, så du er økonomisk sikret, hvis du skulle ende som arbejdsløs. Når du er medlem af en a-kasse er du berettiget til dagpenge – som regel efter et års medlemskab. Dagpenge er et alternativ til kontanthjælp, som kun dækker folk, der har en formue på mindre en 100.000.

Formue inkluderer alt hvad du har af værdi. Hvis du har værdier, såsom bolig eller bil, der har en værdi, der overstiger 100.000 kroner, mener man ikke du kvalificerer dig som “nødvendig trængende”. Derfor mener man samtidig ikke, at det vil være nødvendigt at give kontanthjælp, da du godt kan forsørge dig selv.

En a-kasse giver dig muligheden for ikke at skulle bekymre sig, hvis du mister dit arbejde. Det giver dig et pusterum til at kunne søge jobs og genindtræde på arbejdsmarkedet. Hold også øje med hvad de enkelte a-kasser tilbyder udover lønsikring. Hvis du er nysgerrig på, hvad du skal kigge efter, så læs vores side om hvordan du finder den bedste a-kasse.

Portrait of handsome bearded unemployed European guy in stylish accessories sitting in front of lapt

Hvad koster a-kasse?

Man skal betale kontingent for at være medlem af en a-kasse og dermed også være dagpenge berettiget. Kontingentet består af et obligatorisk statsbidrag, et fast bidrag til ATP og administrationsbidrag. Statsbidraget går til staten, som egentlig udbetaler største delen af dagpengene. Administrationsbidraget er hvad der får a-kassen til at kunne køre rundt. Det gør det det muligt for a-kassen, at kunne tilbyde sin hjælp, når du skal tilbage på jobmarkedet.

Statsbidraget bliver fastsat af Folketinget og er derfor ens for alle a-kasser. Der hvor prisen varierer, det er Administrationsbidraget, som er forskellig for hver enkel a-kasse. Størrelsen på beløbet afhænger af de omkostninger a-kassen har til drift.

Hvilken a-kasse skal man vælge?

Det kan være svært at vælge en a-kasse. Vi vil gerne gøre dit valg nemmere. Vi sammenligner nogle af landets største a-kasser i et forsøg på at gøre valget lidt lettere. Der er mange ting man skal tage stilling til. Skal den være tværfaglig eller fagspecifik? Skal den være gratis for studerende? Hvordan fungerer det egentlig med dagpenge?

Vi forsøger at svare på alle de spørgsmål. Hvis du vil have hjælp til at finde den a-kasse, der passer bedst til dig og dine behov, så læs her hvordan du finder den bedste a-kasse.

Du får det samme i dagpenge

En ting du i hvertfald ikke behøver sortere de danske a-kasser efter er dagpenge. I Danmark er det nemlig sådan, at dagpenge satsen er bestemt af staten. Den er derfor ens uanset hvilken a-kasse du vælger. A-kassen er blot dem, der foretager beregningen og vurderer hvor meget du skal have i dagpenge. Godt nok bliver det bestemt af staten, men dagpenge beløbet er forskelligt fra person til person. Du kan læse mere om dagpenge, hvordan du optjener retten, hvor meget man får, og hvordan det bliver udregnet på vores side om dagpenge.

Den billigste a-kasse?

A-kasser har forskellige priser. De fleste tværfaglige a-kasser har et månedligt kontingent på omkring 400-500 kroner. Du kan altså spare lidt hver måned, hvis du vælger den billigste a-kasse. Det er forskelligt hvad de enkelte a-kasser tilbydere. Det kan du altid tjekke på den enkelte a-kasses hjemmeside, bl.a. ved at bruge vores feed. Hold dig også gerne opdateret på, hvad de enkelte a-kasser tilbyder af arrangementer. Du kan sammenligne og se priserne på en lang række a-kasser lige her på vores side.

A-kasse gratis for studerende

Hvis du er studrende, kan det virkelig godt betale sig at blive medlem af en a-kasse. De fleste a-kasser tilbyder gratis medlemskab til studerende, mens du er under uddannelse. Hvis du bliver medlem af en a-kasse et år før du færdiggør din uddannelse, har du dagpenge, når din uddannelse er færdiggjort. Da det er nemt at skifte a-kasse i Danmark, kan du med fordel melde dig ind i en a-kasse med gode studiefordele. Den dag du færdiggør din uddannelse kan overveje at skifte til en mere fagspecifik a-kasse og dermed medbringe din allerede optjente ancienitet.

Medlemsfordele hos danske a-kasser

En lang række danske a-kasser tilbyder medlemsfordele. De er forskellige fra a-akasse til a-kasse. Nogle inviterer dig med til biografpremierer andre kan give dig gratis billetter til udvalgte fodboldkampe. Det kan især være en fordel af udforske a-kassernes medlemsfordele, hvis man er studerende på et stramt budget, men er interesseret i kulturelle aktiviteter.