A-kasse efter branche

Vælg en fagspecifik a-kasse

Når man skal vælge en a-kasse er der mange ting, man skal overveje. En af de mest essentielle overvejelser er, om a-kassen skal være tværfaglig eller fagspecifik. Med andre ord – skal a-kassen være specialiseret indenfor din branche? En faglig a-kasse, der har styr på dit fag, kan være den rigtige beslutning. Men det kan også være en dyrere beslutning.

Hvis man vælger en faglig a-kasse, vælger man en a-kasse, der har forstand på dit fag og kender din branche. De har erfaring med at få folk i arbejde indenfor dit fag og ved hvad arbejdsgiverne leder efter. Hvis du tilvælger fagforening, som mange a-kasser også tilbyder, kender fagforeningen også dit fag, og har erfaring med at køre sager i din branche.

Det kan derfor være en god ide, at overveje en fagspecifik a-kasse, når du kigger efter a-kasser. Vi samler her på siden informationer om fagspecifikke a-kasser – sorteret efter branche. Ser du ikke din branche repræsenteret, bliver den højst sandsynligt tilføjet i den nærmeste fremtid.

Eksempler på en faglig a-kasse:

Lærere vælger en faglig a-kasse.

A-kasse for undervisere

Undervisere er en af de faggrupper, der har en fagspecifik, landsdækkende a-kasse. Læs mere om det her.

Sygeplejersker vælger en faglig a-kasse

A-kasse for social og sundhed

Ved du noget om a-kasse for social og sundhedsbranchen? Læs mere om det her.

Se de a-kasser vi tilbyder

3 hurtige spørgsmål:

Det smarte ved en faglig a-kasse der er fagspecifik

Det smarte ved en fagspecifik a-kasse er, at den forstår sig på dit fag og den branche, du befinder dig i. De vil have tidligere erfaring med, at få folk i arbejde, der har søgt samme slags arbejde, som det du søger nu. Og det er jo en af de vigtigste opgaver en a-kasse har – at få dig tilbage i arbejde og væk fra offentlige ydelser.

De fleste a-kasser tilbyder også fagforening, og hvis du har en fagforening i rykken, som har lagt et stort fundament i netop din branche, så står du stærkere overfor din arbejdsgiver. Din fagforening kører sager mod din arbejdsgiver og hvis du og dine kollegaer er i samme fagforening, fører de sager på vegne af jer alle.

Tværfaglig eller fagspecifik a-kasse?

Tværfaglige a-kasser har et bredere fundament. De har erfaring indenfor for flere brancher og er ofte billigere end de fagspecifikke. Fagspecifikke a-kasser kender din branche, men har ikke den store kendskab til andre brancher.

Så når du skal vælge en a-kasse, skal du først og fremmest vælge, om du kigger efter en tværfaglig eller fagspecifik a-kasse. Du kan også spørge dine kollegaer, hvor de er repræsenteret. Det er en god ide, at være repræsenteret det samme sted, især når man overvejer fagforeninger.

Hvis du læse mere om hvordan du vælger en fagforening og a-kasse, kan du læse vores side om den bedste a-kasse.

En faglig a-kasse kan være en god ide

En faglig a-kasse kan være en god ide for dig. Det er altid en god ide, at undersøge om dit fag eller din branche har en fagspecifik a-kasse og fagforening. Erfaring betyder meget, når man snakker a-kasser og fagforeninger. Du vil gerne være sikker på, at din a-kasse har hvad der skal til for, at få dig i arbejde igen.

Du vil også gerne vide, at de før har fået andre som dig i arbejde. Det ville også være rart, hvis de har forstand på hvad arbejdsgiverne leder efter. Så er alt det med dagpenge egentlig underordnet, så længe du har retten til dem.

Det vigtigste er at vælge en a-kasse

Når alt kommer til alt, er det vigtigste i virkeligheden, at du vælger en a-kasse. Alle a-kasser i Danmark tilbyder den samme dagpenge sats. Og det er langt bedre, at være medlem af en a-kasse, der ikke nødvendigvis specialiserer sig indenfor din branche, end slet ikke at være medlem noget sted.

A-kasser er generelt set dygtige til deres arbejde. Selvom de måske ikke kender din branche eller ved specifikt hvad din kommende arbejdsgiver søger for i sin kommende medarbejder. Så kan de hjælpe dig med generelle værktøjer, der gælder i alle typer brancher og fag. Ting som CV skrivning og hvordan man håndterer en kommende jobsamtale. Så det er bare om at vælge en a-kasse.

Vil du vide mere om dagpenge har borger.dk svarene. Vi har også gjort informationen nem tilgængelig her.